Profesorii au intrat de ieri în grevă japoneză. Cadrele didactice au mers la cursuri cu banderole albe pe braţ în semn de protest faţă de finanţarea insuficientă a sistemului educaţional. Între timp, colegii de la Centru protestează în faţa Guvernului şi în faţa sediului USL din Bucureşti. Dascălii se pregătesc de ample proteste de stradă, acestea fiind programate la începutul lunii noiembrie şi nu exclud nici suspendarea cursurilor în viitorul apropiat.
După modelul lucrătorilor din Sănătate, care au întrat în grevă japoneză iar mai apoi vor protesta în capitală într-un marş al tăcerii, şi dascălii recurg la proteste. Aceştia sunt, de ieri, în grevă japoneză. Promit că actul educaţional nu va avea de suferit şi se mulţumesc să poarte banderole albe atunci când merg la cursuri. Liderii Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământ spun că principala revendicare se referă la alocarea a doar şase procente din PIB pentru Educaţie. „E vorba în primul rând de legislaţie, pornind de la 6% din produsul intern brut ca prioritate naţională, cum e prevăzută în Constituţie, şi ajungând la legea salarizării, legile de dialog social. Noi, la Gorj, sperăm să avem peste 90% din cadrele didactice în grevă japoneză, chiar dacă e posibil ca în anumite localităţi să nu fi ajuns informaţia”, a declarat Vasile Mija liderul USLI Gorj. „Nu ne interesează de unde aduce Ponta banii”
Sindicaliştii din învăţământ nu s-au gândit la o comasare a protestelor de luna viitoare cu cele ale colegilor de la SANITAS pentru că, spun ei, revendicările lor diferă faţă de cele ale lucrătorilor din Sănătate. Liderii FSLI au auzit şi ei declaraţiile premierului Victor Ponta făcute sâmbătă, cu ocazia vizitei la Târgu Jiu. Şeful Guvernului a transmis atunci că singura soluţie pentru a aloca sume suplimentare în Sănătate şi Educaţie este combaterea evaziunii fiscale şi impozitarea afacerilor ilicite