La Centrul de Transfuzii Roman este mereu aglomerat. Donatorii au înţeles că un simplu gest de-al lor poate salva viaţa mai multor persoane.
Pentru prima oară sau din obişnuinţă, pentru o persoană dragă sau pur şi simplu, pentru a ajuta , persoanele care se prezintă la Centrul de Transfuzii din Roman sunt uniţi în acelaşi gând : să mai dea o şansă la viaţă bolnavilor aflaţi în situaţii critice.
”Există atât de mulţi bolnavi a căror viaţă depinde de o pungă de sânge, încât eu le recomand celor care vin pentru prima dată să revină, pentru că, datorită celor care vin frecvent, se formează acel stoc de sânge, care se reface perioadic, pentru că sângele şi produsele din sânge pot fi conservate pentru o perioadă relativ scurtă, şi atunci este nevoie continuă de sânge”, a declarat Cristina Apetrei, asistentul medical principal care lucrează de peste 20 de ani la Centrul de Transfuzii din Roman. Dacă nu este utilizat în perioada lui de valabilitate, sângele nu mai poate fi folosit. Aceasta variază între 32 şi 45 de zile, în funcţie de produs, iar plasma sanguină este cea care se conservă, prin congelare, şi are termenul de valabilitate cel mai lung, de nouă luni de zile.
În afară de actul umanitar, donarea creează şi multiple beneficii pentru organism. De exemplu, hipertensivilor le este indicat să doneze. Există şi studii de specialitate care au demonstrat că persoanele care donează sânge nu sunt la fel de predispuse la accidente vasculare, în comparaţie cu celelalte persoane.
O situaţie problematică este creată de faptul că, în procesul de donare, există şi contraindicaţii, pe care foarte multă lume nu le înţelege.”Sunt foarte multe persoane care nu înţeleg de ce trebuie să aibă o anumită greutate ca să poată dona. Responsabilitatea este asumată de cel care recoltează şi de cel care îşi dă avizul pentru recoltare. Volumul de sânge din organis