Cercetǎri recente ale paleontologilor au arǎtat cǎ motivul principal pentru care dinozaurii creșteau atȃt de mult ar fi structura osoasǎ deosebitǎ a acestora.
Modul în reuşeau să crească atât de mari unii dinozauri vegetarieni a rămas multă vreme neînţeles pe deplin, recent, însă, un nou studiu a sugerat că secretul s-ar ascunde între oasele lor. Unele specii de dinozauri, dintr-un grup numit sauropode, cântăreau peste 30 de tone; printre ele se numără specii masive precum Diplodocus şi Apatosaurus. În schimb, unul dintre cele mai mari mamifere terestre cunoscute, un animal asemănător unui rinocer, creştea doar până la o treime din această mărime. Paleontologii au fost mereu intrigaţi de această diferenţă, însă un nou studiu sugerează că explicaţia ar ţine de proprietăţile diferite ale cartilajelor, care leagă între ele diferite oase.
Cartilajele se structurează diferit la mamifere faţă de dinozauri, iar această diferenţă ar putea explica, printre altele, de ce există atât de puţine mamifere terestre uriaşe. Studiul a fost realizat de specialişti de la Richard Stockton College of New Jersey, iar rezultatele au fost publicate în Plos One. Cercetătorii au măsurat grosimea la capete a oaselor lungi ale braţului şi coapsei la mamifere şi dinozauri, precum şi la păsări şi reptile actuale, pentru a vedeea cum se modifică articulaţiile pe măsură ce talia animalului creşte. Grosimea osului, precum şi distanţele dintre capetele oaselor, au ajutat la reconstituirea structurii articulaţiilor dintre oase.
La mamifere, pe măsură ce animalul creşte, oasele devin mai rotunjite la capete, iar cartilajele se subţiază şi se întind acoperind aceste suprafeţe şi transferând greutatea pe toată suprafaţa articulaţiei. Conform studiului prezentat de descoperǎ.ro, la dinozauri, reptile moderne şi păsări, oasele tind să formeze capete mai late şi mai plate pe măsură ce