Rusia vrea un regim liberalizat de vize cu UE și presează Bruxellesul să accelereze negocierile. Însă unele state membre rămân reticente în cadrul discuțiilor, ceea ce a fost calificat de Federația Rusă drept “prejudecăți din era Războiului Rece”.
Vladimir Cijov, ambasadorul european al Rusiei, a declarat pentru EUobserver că negocierile pentru posibilitatea oficialilor ruși, deținători de „pașapoarte de serviciu”, de a intra în UE progresează și că Rusia a fost de acord să limiteze numărul persoanelor eligibile la cele care dețin pașapoarte biometrice. Însă Cijov notează că în rândul țărilor membre UE încă persistă unele temeri când vine vorba de un regim liberalizat de vize.
„Sunt ridicole și par reminescențe ale Războiului Rece, ceea ce face restul facilităților prizoniere ale trecutului și creează o neîncredere nedemnă de un veritabil parteneriat strategic”, a declarat Vladimir Cijov. Însă intențiile privind faptul că Rusia vrea să obțină un regim liberalizat de vize în 2014 au devenit oficiale, odată ce adjunctul ministrului de externe, Alexei Meșcov, a declarat pentru RIA Novosti că guvernul vrea să înceapă elaborarea acordului. Oficialul a adăugat că se dorește determinarea Bruxellesului de a începe lucrul la proiect după summitul Rusia-UE, care va avea loc în decembrie. „Începerea negocierilor privind acordul necesită o decizie politică din partea UE”, a adăugat Meșcov.
Antipatii politice pentru Rusia
Fostele state comuniste, atât din Europa de Est, cât și din Uniunea Europeană și-au arătat dezacordul în ceea ce privește propunerea liberalizării regimului de vize. Reconcilierea istorică, fără succes până acum, dintre statele baltice, Polonia sau Finlanda cu Rusia influențează procesul liberalizării vizelor.
Președintele Comitetului Economic și Social European, Henri Malosse, a declarat anterior că o parte din vină îi revine guvernului