Cele mai vândute medicamente în România sunt cele pentru boli cardiovasculare, iar cele mai multe decese în România sunt cauzate tot de aceste boli. Cauza principală a acestor boli, dar şi a altora cu o prevalenţă mare, precum diabetul sau bolile gastroenterologice, este alimentaţia nepotrivită.
România pierde anual în jur de 2,5 miliarde de euro ca urmare a scăderii productivităţii în cazul bolnavilor care nu mai pot munci din cauza stării de sănătate proprii sau din cauza afecţiunilor membrilor familiei, fiind nevoiţi să ramână acasă pentru a avea grijă de aceştia, relevă o analiză realizată de Asociaţia Română a Producătorilor Internaţionali de Medicamente. Cauza? O alimentaţie nesănătoasă şi lipsa prevenţiei.
La nivel mondial, statisticile arată că 70% din vizitele medicale sunt cauzate de o alimentaţie nesănătoasă. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, la nivel mondial, 2,8 milioane de persoane mor anual din cauza faptului ca sunt obezi sau supraponderali.
Preşedintele Societăţii Române de Cardiologie, Dr. Ioan Mircea Coman, îi sfătuieşte pe români să mănânce mai sănătos, ceea ce înseamnă "mai multe legume, mai multe fructe, mai puţine grăsimi şi dulciuri". Acesta atrage atenţia că trebuie crescute cheltuielile cu sănătatea în România, pentru a ajunge la un tratament eficient şi mai ieftin al multor boli. "Nu aş spune că mâncăm cel mai rău din toată Europa. Suntem undeva prin mijlocul clasamentului", a declarat acesta.
Principala cauza de deces în România rămâne cea cardiovasculară, astfel că aproximativ 150.000 de români mor anual de boli cardiovasculare, ceea ce reprezintă 60% din totalul deceselor înregistrate, potrivit celei mai recente statistici prezentate de Fundaţia Română a Inimii şi Societatea Română de Cardiologie.
Mâncarea sănătoasă e scumpă
Mâncarea sănătoasă este considerată scumpă, nesăţioasă şi m