Andrei Gerea, noul ministru al Economiei, a avansat o nouă dată pentru privatizarea Oltchim: iunie 2014, în cazul în care combinatul vâlcean va găsi capital de lucru. În situaţia în care nu va găsi, termenul rămâne luna februarie 2014, aşa cum se anunţase anterior.
„Dacă reuşim să găsim 15 milioane euro, cât este capitalul de lucru, ne putem întinde undeva până în iunie. Dacă nu reuşim să găsim aceşti bani, în luna februarie ne strângem mâna cu investitorii“, a afirmat Gerea.
El a precizat că ar prefera prima variantă, deoarece găsirea unor investitori serioşi cere timp, iar deocamdată există unele probleme legate de asigurarea capitalului de lucru.
El a atacat băncile, pe motiv că nu finanţează economia. „Cel mai presant factor este capitalul de lucru, care este absolut necesar pentru desfăşurarea activităţii şi pentru câştigarea de timp, pentru că o astfel de acţiune precum cea demarată de noi, pentru căutarea de potenţiali investitori, cere timp. (...) Avem nevoie de aceşti bani, care se caută în primul rând la bănci. Băncile, din păcate, nu sunt foarte dornice să finanţeze, este o problemă la nivel naţional, nu numai în cazul Oltchim. Dar am reluat discuţiile, nu numai în zona bancară, ci şi în zona fondurilor de investiţii“, a precizat ministrul Economiei.
Popularizare în străinătate, prin intermediul ambasadelor
Pe de altă parte, el a mai comunicat că angajaţii ambasadelor României în străinătate au obligaţia de a populariza procesul de privatizare a combinatului.
„Privatizarea Oltchim este în cursul ei firesc, aş putea spune. Atâta doar că în acest moment căutăm să atragem cât mai mulţi investitori, căutăm să popularizăm procesul de privatizare Oltchim, ca atare. A fost o campanie făcută în luna septembrie pe această temă prin reprezentanţii noştri economici în sânul ambasadelor, pentru că Ministerul Eco