Pacientul trebuie sa isi regandeasca felul in care a fost educat, ca totul se rezolva la spital, trebuie sa invete niste pasi pe care trebuie sa-i faca, trebuie sa inteleaga sa se duca la medic pentru consultatii si analize preventive pentru ca altfel poate ajunge sa isi plateasca consultatiile si tratamentele bolii agravate.
Aceasta este marea schimbare pe care o aduce pachetul de baza de servicii medicale, dupa cum a explicat intr-un interviu acrodat Ziare.com, secretarul Asociatiei Medicilor de Familie Bucuresti-Ilfov, dr. Sandra Alexiu: "In timp, pacientul va trebui sa invete consecintele faptului ca nu s-a dus la consultatiile preventive si sa isi asume riscul de a ajunge bolnav in stadii avansate la medic."
Accentul se va pune pe preventia bolilor si pe asistenta medicala primara, astfel incat la spital sa ajunga numai cazurile care au in mod real nevoie de spitalizare. "Schimbarea aceasta de paradigma a daramat ministri in 23 de ani", spune dr. Sandra Alexiu.
Ce anume schimba in mod concret pachetul de baza pentru fiecare pacient in parte, dar si pentru medici, aflati din interviu.
Pachetul de baza anuntat de ministerul Sanatatii se adreseaza tuturor pacientilor sau numai celor asigurati?
Pachetul de baza in asistenta primara, segmentul la care ma refer eu, se adreseaza tuturor. Un sistem de sanatate are rolul de asigura tuturor membrilor societatii un minimum de servicii medicale. Noi suntem acum dupa 20 de ani in care oamenii au fost invatati ca numai cei care platesc beneficiaza, ceea ce nu e adevarat. Au existat scutiti de la plata, iar banii pentru serviciile medicale prestate acestor pacienti nu au fost platite niciodata. Altii care au fost platitori corecti nu au putut beneficia de servicii medicale cand aveau nevoie, pentru ca se terminau fondurile.
A fost oricum o mare minciuna. Sta