Reprezentanţi ai NATO, ai Pentagonului şi ai Ambasadei SUA, dar şi oficiali români, în frunte cu preşedintele Traian Băsescu, au inaugurat, luni – 28 octombrie, lucrările la baza militară de la Deveselu. În doi ani, Guvernul american va amplasa aici un scut antirachetă.
Demararea lucrărilor de reamenajare a bazei militare din comuna Deveselu, judeţul Olt, unde urmează să fie amplasat un scut antirachetă de către Guvernul SUA, a fost marcată, luni, printr-o ceremonie la care au participat numeroşi demnitari români şi americani. Printre aceştia au fost preşedintele Traian Băsescu, Mircea Duşa, ministrul Apărării, Sorin Ducaru, asistent al secretarului general al NATO pentru riscuri de securitate emergente, James Miller, adjunctul secretarului pentru politica de apărare a SUA, Alexander Vershbow, secretar general adjunct al NATO, Duane Butcher, oficial însărcinat cu afaceri al SUA la Bucureşti ş.a.
Evenimentul de luni de la Deveselu, are, conform oficialilor, o puternică rezonanţă pentru Alianţa Nord-Atlantică şi reconfirmă angajamentul ţării noastre şi al SUA de a participa la sistemul de apărare antirachetă al NATO. În acelaşi timp, demararea lucrărilor de construcţie la Facilitatea antirachetă de la Deveselu reprezintă şi un punct de referinţă pe parcursul cooperării bilaterale în implementarea Fazei a II-a a Sistemului din Europa al SUA, de apărare împotriva rachetelor balistice.
Baza, pe deplin operaţională în 2015
Această fază se va încheia la finele anului 2015, când se estimează că baza va deveni pe deplin operaţională şi va permite extinderea protecţiei asupra teritoriului aliat din Europa împotriva ameninţărilor cu rachete balistice care ar putea proveni din Orientul Mijlociu. De asemenea, din momentul în care va deveni funcţională, baza militară din comuna olteană Deveselu va fi plasată în arhitectura sistemului de apărare antirachetă