Sub pretextul verificarii instalatiei de gaz, infractorul a solicitat suma de 50 de lei. A parasit imediat locul cand i s-a solicitat sa prezinte legitimatia de serviciu.
Din fericire, sunt numeroase situatiile in care demersul infractional al acestor infractori se soldeaza cu esec, datorita vigilentei potentialei victime. Un ultim caz de acest gen a fost sesizat Politiei pe data de 25 octombrie, de un barbat, de 33 de ani, din Iasi care a reclamat ca, in jurul orelor 10:30, la usa apartamentului sau a venit o persoana necunoscuta (barbat) care sub pretextul ca efectueaza verificarea instalatiei de gaz a solicitat suma de 50 lei. Aceasta a parasit imediat apartamentul, fara a mai incasa suma ceruta, in momentul in care i s-a solicitat sa prezinte legitimatia de serviciu. In cauza este intocmit dosar penal sub aspectul savarsirii infractiunii de tentativa la infractiunea de inselaciune.
Falsul vizitator este politicos si pretinde a fi un reprezentant al unor autoritati publice, companii de gaze, apa sau electricitate. Este o persoana convingatoare si insistenta. Poate fi barbat, femeie sau chiar un copil. Cere un pahar cu apa sau vrea sa se spele pe maini. Alti infractori ofera produse promotionale sau la un pret redus. De fapt, acesti indivizi certati cu legea folosesc orice poveste in incercarea lor de a pacali oamenii. Sunt cazuri in care poarta adesea salopete cu logo-ul companiei.
Povesti/metode folosite de infractori pentru a patrunde in locuinta victimei
-Metoda “E-ON”: infractorii pretind ca sunt reprezentanti ai companiilor de gaz, apa, electricitate, solicita accesul in locuinta pentru verificari;
- Metoda “DETERGENTUL”: falsi vanzatori care bat la usa victimelor si produse de curatenie gratuite sau la preturi promotionale;
- Metoda “DERATIZARE”: sub motivul ca sunt angajatii unor firme care ofera servicii de deratiz