Peste 5000 de profesori din județul Cluj se află, începând de luni, în grevă japoneză pentru a trage un semnal de alarmă cu privire la situația din învățământ. Aceștia cer alocarea, începând cu anul 2014, a minimum 6% din P.I.B. pentru educație, modificarea Legii educației naționale, adoptarea unei legi de salarizare, dar și depolitizarea învățământului.
Lucia Cojocaru, președintele Sindicatului Liber al Învățământului Preuniversitar Clujean (SLIPC), a declarat că greva va dura până miercuri.
“De astăzi, între orele 11-13 în fiecare școală unde sunt membri SLIPC – FSLI profesorii sunt în grevă japoneză. Este vorba de peste 5000 de profesori din Cluj-Napoca, Dej, Gherla, Câmpia Turzii, Ciucea. Greva durează până miercuri. Greva este fără perturbarea procesului de învățare, profesorii poartă în piept sigla SLIPC pentru a trage un semnal de alarmă societății civile, guvernanților, față de situația din învățământ. Concomintent, se desfășoară și pichetarea Guvernului și a sediului USL la București, iar pe 6 noiembrie vor organiza un miting la București, urmat de un marș”, a declarat Cojocaru.
Lista de revendicări a membrilor F.S.L.I. - OCTOMBRIE 2013 conține printre altele, alocarea, începând cu anul 2014, a minimum 6% din P.I.B. pentru educație și creșterea ponderii cheltuielilor de personal pentru învățământ, modificarea Legii educației naționale, adoptarea unei legi de salarizare, depolitizarea învățământului, debirocratizarea sistemului de învățământ, prin reducerea semnificativă a situațiilor și evidențelor pe care le întocmesc cadrele didactice și regândirea programelor școlare și a sistemului de evaluare a elevilor, în sensul de a se pune accent pe latura formativă și nu pe cea informativă.
“Cerem reintroducerea normei de predare de 16 ore/ săptămână pentru personalul didactic care are peste 25 de ani vechime în învăţământ și gradul didactic I,