Ameninţarea informatică Cryptolocker, ce blochează accesul utilizatorului la fişierele din computer şi solicită bani în schimbul deblocării lor, afectează, în România, deopotrivă organizaţii şi utilizatori individuali, provocând pagube semnificative, se arăta într-un comunicat Bitdefender.
Cryptolocker criptează documentele din computer şi cere bani utilizatorului pentru decriptarea lor. Dacă plata nu este făcută, fişierele rămân criptate definitiv. Virusul ţinteşte utilizatori individuali şi companii, dar este cu atât mai periculos cu cât poate bloca accesul la fişiere importante pentru organizaţii, producând pagube importante, se arată într-un comunicat al Bitdefender.
Potrivit datelor Bitdefender disponibile în produsele instalate, în România sunt identificate zilnic 3-4 tentative de infecţie blocate, iar frecvenţa acestora este în creştere. Virusul a fost semnalat, prima dată, aici, în urmă cu aproximativ trei săptămâni.
Ameninţarea se propagă, în special, prin e-mailuri de tip spam, care odată accesate descarcă şi rulează în computer virusul, dar şi prin accesarea unor site-uri compromise.
„Pericolul pe care acest software îl prezintă stă în faptul că poate face inaccesibile fişiere importante în organizaţii, precum cele financiar-contabile sau alte documente critice. Mai mult, schema utilizată pentru criptare este foarte puternică. Practic odată afectat utilizatorul de computer nu-şi va mai putea recupera datele criptate decât după plată sumei cerute. Acest lucru înseamnă însă finanţarea atacatorilor şi o contribuţie la întărirea sistemului şi la extinderea ameninţării informatice”, a declarat Cătălin Cosoi, Chief Security Strategist, BitDefender.
Odată instalat în calculator, virusul se autoadauga în lista de programe pe care sistemul de operare le încarcă de fiecare dată când utilizatorul se conectează. Cele mai multe tentative d