Rusia și Olanda aniversează 400 de ani de relații diplomatice. Este anul Rusiei în Olanda și al Olandei în Rusia, cu o agendă încărcată de concerte, expoziții, festivaluri, manifestări științifice, marcând astfel relația specială dintre cele două țări.
Puține țări în lume sunt atât de diferite și, totuși, atât de apropiate. Rusia e foarte întinsă, Olanda abia un petec de pământ, au biserici diferite, una ortodox opulentă, cu ritualuri sofisticate, alta calvină care stimulează cumpătarea, modestia. Și totuși, Olanda, țară mică dar cu o istorie excepțională, a fost modelul care l-a inspirat pe Petru cel Mare, în modernizarea statului rus. În Olanda, Petru a învățat să meșterească ceasuri, gravura în cupru, a luat lecții de anatomie și s-a apucat de operații. Tot restul vieții a purtat pe umăr geanta cu scule de chirurgie achiziționată la Amsterdam. Pe șantierele navale din Olanda, Petru a învățat cum se construiesc corăbii. La rândul lor, olandezii au păstrat memoria Marii Ambasade, sosită din Rusia în 1697, casa în care a locuit Petru cel Mare fiind și astăzi un reper turistic important.
Până astăzi, Olanda îi fascinează pe ruși. Poate pentru că Olanda este opusul Rusiei. Pentru a marca această relație specială, anul 2013, în care se împlinesc patru secole de la stabilirea de relații diplomatice, a fost declarat anul prieteniei dintre Rusia și Olanda, anul Rusie în Olanda și al Olandei în Rusia.
Nimic nu părea să tulbure liniștea și prietenia dintre Olanda și Rusia, în ciuda unor evenimente care au iritat opinia publică olandeză și au atras atenția presei internaționale. În ianuarie 2013, un tânăr opozant rus, refugiat la Rotterdam, Aleksandr Dolmatov, s-a sinucis. El participase la manifestațiile anti-Putin din 2012, însă tribunalul olandez i-a refuzat acordarea statutului de refugiat politic, pe motiv că în Rusia e democrație, iar viața