Abonează-te la newsletterul historia.ro si răspunde corect la întrebarea: Ce înseamnă cuvântul "boier"? şi eşti înscris automat în extragerea finală.
Trimite răspunsul pe adresa de e-mail concurs.historia@historia.ro împreună cu datele tale de contact (nume complet, telefon). Câştigătorul va fi publicaţi în data de 7 Noiembrie.
Premiul constă într-o invitaţie bursă la cursulChipuri de boieri, care începe pe 13 Noiembrie, oferit de Fundaţia Calea Victoriei.
Descriere curs şi premiu
Tarile Romane au avut, timp de sute de ani, de la intemeiere si pana dupa Primul Razboi Mondial, o singura „clasa politica”: boierimea. Boierii au construit si au aparat o identitate pe care am ajuns, mai tarziu, sa o numim „romaneasca”. Pentru a ne intelege istoria, e nevoie sa cunoastem rolul acestei categorii sociale care a fasonat-o.
Vom porni intr-o fascinanta calatorie in istoria boierimii romane si vom creiona portretele boierilor care au domnit, au dus razboaie, au negociat, au tesut intrigi, au scris, au ctitorit, au facut revolutii si politica, au fost stapani, vizionari si patimasi, au fost martiri si exilati.
Temele atelierelor sunt:
I. Curs introductiv:Ce (si cine) au fost boierii?Origini controversate. Ranguri boieresti. Boieri mari, mazili, mosneni si razesi. Raporturile cu domnia, cu Biserica si cu taranimea. Viata cotidiana.
II. Domnitori, razboinici, dregatori:
- Dinastiile pamantene: Basarabii si Musatinii; boierii Craiovesti, Brancovenii, Movilestii si Cantemirestii;
- Dregatorii: Badea Balaceanu, Diicu Boicescu, MaresBajescu (un self-made man), Iordache Rosetti („matca tuturor rautatilor”), Lupu Costaki;
- Oamenii politici: dinastia Bratienilor, Barbu si Lascar Catargiu, Ion Balaceanu, Manolache Costaki-Epureanu, Gheorghe Grigore Cantacuzino, Petre P. Carp, D. A. Sturdza, Constantin Argetoianu, Ba