Institutul GeoPOL a realizat o analiză a scenei politice actuale și a perspectivelor celor mai importante partide politice pentru anul 2014, relatează Realitatea TV. -AA+A
Analiza GEOPOL- Partidele politice înaintea anului electoral 2014 Pe un fond de dezamăgire publică generată de lipsa de performanţă a guvernului Ponta, ce fusese (re)instalat în urmă cu aproape un an într-o atmosfera de entuziasm general, azi românii cei mai activi au localizat două teme publice/politice precise, complexe, faţă de care îşi manifestă dezacordul referitor la politică guvernului Ponta: Roşia Montană şi gazele de şist.
Partidele par lipsite de soluţii ce ar putea potoli furia manifestanţilor, fapt ce a dus rapid la dispariţia politicienilor din pieţele publice, eveniment fără precedent în istoria recentă. Deşi conştientizează marele potenţial al unei pieţe revoltată pe baza argumentelor, o piaţă formatată de această dată din cetăţeni români ce practică civismul în cunoştinţă de cauza, partidele politice nu sunt în stare să ofere azi acei exponenţi/candidaţi ce-ar putea prelua şi valorifica electoral temele revoltei din pieţe, într-un mod credibil şi acceptat de către manifestanţi. În ciuda faptului că magnitudinea manifestărilor este una fără precedent după anii ’90 la început, se poate prognoza că acestea nu vor avea posibilitatea de a genera noi soluţii pe temele invocate, respectiv de a schimbă Guvernul în integralitate sau parţial. Schimbarea guvernului va putea veni doar că o consecinţă a luptei fratricide din interiorul USL, lupta amorsată şi sprijinită de diverse forţe politico-statale care, fie îşi doresc un candidat al PSD câştigător în lupta pentru Cotroceni - 2014, fie nu doresc că vreun candidat al USL-ului să poată câştigă fotoliul prezidenţial.
În aceste condiţii, manifestanţilor din pieţe care în mod previzibil îşi vor permanentiza prezenţa în