Raluca Știrbăț, un nume drag tuturor melomanilor ieșeni a strălucit joi seara pe scena Teatrului Național „Vasile Alecsandri”, într-un concert extraordinar oferit de FILIT. Minunat regal, și cu atât mai merituos gestul organizatorilor Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași, de a gândi o astfel de reîntâlnire sonoră, sub auspiciile unei excelente colaborări cu principalele instituții muzicale ale Iașiului: Opera Națională Română din Iași - Beatrice Rancea și Filarmonica „Moldova” - Bujor Prelipcean.
Asta după ce cu o seară înainte, într-un recital organizat în cadrul Festivalului Muzicii Românești, un proiect al Filarmonicii de Stat Moldova din Iaşi şi al Universităţii de Arte „George Enescu”, Raluca Știrbăț interpreta cu emoție pagini enesciene care au înfiorat auditoriul specializat de la Casa Balș, sala Eduard Caudella, un alt loc de poveste al istoriei muzicale ieșene. Un compliment extraordinar venit de la compozitorul și muzicologul Corneliu Dan Georgescu rezumă perfect prestația pianistei preferate a Iașiului: „Raluca, interpretarea ta m-a făcut să-mi schimb radical viziunea asupra anumitor pagini enesciene cărora, poate, nu le dădeam așa mare importanță și în care acum recunosc capodopere...”.
Poate înţelege emoţia şi bucuria pianistei ieşene, la un asemenea compliment, enorm pentru orice interpret care se apleacă asupra operei marelui compozitor român, doar cel ce ştie ce loc ocupă Enescu în inima Ralucăi Ştirbăţ. Pe lângă superba împlinire profesională a unei mult integrale a compoziţiilor enesciene pentru pian, apărută la casa de discuri austriacă Gramola, un album primit cu elogii pe piaţa europeană şi salutat cu entuziasm de specialiştii momentului (din păcate, mai mult cei din afara graniţelor României), care aşteaptă cu nerăbdare următoarele realizări, Raluca Ştirbăţ este unul dintre cei mai mari apologeţi contemporani