Cea mai „bătrână” sticlă de vin datează de la începutul secolului trecut
Situat la 13 kilometri de Chișinău, orașul vinicol subteran Cricova este asemenea unui beci de țară, răcoros și cu un miros umed și dulceag de vin. Doar că extins pe 55 de kilometi patraţi! Cândva carieră de piatră albă, astăzi Cricova reprezintă o rețea de tuneluri și încăperi de păstrare a vinului, unde străzile “Cabernet” sau „Sauvignon”, „Chardonay” sau „Pinot”, situate la aproximativ 60 de metri sub pământ, duc spre camerele din adâncuri, care păstrează valorile cramei: vinul și șampania.
Epoca planurilor cincinale
La 18 februarie 1952, în epoca planurilor cincinale, Iosif Visarionovici Stalin, prim-ministrul pe atunci al Uniuni Soovietice, semna documentul care a pus bazele industriei vinului în Republica Moldova și a înfiinţat combinatul de vin Cricova. Până la acea dată însă, teritoriul Cricovei era un punct de extracție a pietrei. Chișinăul a fost construit din piatra albă extrasă din tunelurile viitoarei crame, iar denumirea de ”Orașul meu alb” vine de la piatra de Cricova. Primul care a observat condițiile perfecte ale acestor galerii pentru păstrarea vinului a fost academicianul Petru Ungureanu. Temperatura constantă de 12 grade întregul an, precum și umiditatea de 98%, şi ea constantă, la care nici sistemul de video supraveghere instalat recent nu a rezistat, s-au dovedit a fi apa și aerul vinului. „Vinul e ca aurul”
Cea mai „bătrână” sticlă de vin de la Cricova datează de la începutul secolului trecut și cu fiecare zi, nu doar această sticlă, ci și celălalt milion de sticle din Vinoteca Națională, devin tot mai valoroase. Cu o lună în urmă, unul dintre proprietarii care au colecții în acest oraș subteran și-a scos la vânzare „odrasla”, colecția de vin din recolta 1990, una bună. Prețul unei sticle de vin, la primul strigare de licitaţie, este de 2.200 de dolari,