Zona euro a ieșit din zona de pericol însă pentru a crește trebuie să-și restructureze sectorul financiar, să stimuleze creșterea cu noi modele de afaceri și să evite protecționismul, a declarat luni un oficial din conducerea Băncii Central Europene (BCE), transmite Reuters.
Într-un discurs intitulat 'Lecții din Asia de Est pentru zona euro', ținut cu ocazia Forumului Economic Asia Europa, care are loc zilele acestea la Beijing, Benoit Coeure, membru în boardul BCE a apreciat că Europa este la o răscruce. 'Într-o direcție se află experiența japoneză iar în cealaltă se află Asia de Est emergentă. Europa a ieșit din zona de pericol. A venit momentul să acționăm împreună, să facem reforme și să creștem', a spus Benoit Coeure.
BCE intenționează, în prezent, să evalueze cele mai mari 128 de bănci din zona euro, înainte de a prelua anul viitor sarcina de supraveghere a băncilor, în încercarea de a crește transparența, a identifica măsurile corective care se impun și a crește încredere în sectorul financiar. 'Prin aceste măsuri și cu condiția ca sursele de capital să fie clar identificate, incluzând aici surse publice atunci când sursele private au fost epuizate, cred că putem pune sistemul bancar pe o bază solidă', a apreciat Benoit Coeure.
Referindu-se la economia zonei euro pe ansamblu, Coeure a apreciat că statele membre ar trebui să dea prioritate cheltuielilor publice spre investiții care cresc productivitatea și se asigure că piața muncii și piața bunurilor sunt suficient de flexibile pentru a promova investițiile în noi modele de afaceri. 'Europa trebuie să evite tentațiile protecționiste și cererile pentru re-naționalizare. Europa trebuie să rămână deschisă față de lume.Noi progrese în acordurile de liber schimb bilaterale sau regionale precum și cooperarea pentru implementarea noilor standarde de reglementare financiară sunt cele mai bune s