Câteva mii de profesori din Neamț au protestat împotriva salariilor mici și a cadrului legislativ în care își desfășoară activitatea.
Luni, 28 octombrie, dascălii din județul Neamț au intrat la clasă cu banderole albe pe mânecă pentru a atrage atenția guvernanților asupra problemelor cu care se confruntă sistemul de învățământ românesc. Profesorii vor fi și marți și miercuri în grevă japoneză. “Aproximativ 80% din cadrele didactice din județ au aderat la această mișcare de protest”, a spus președintele Sindicatului Liber al Lucrătorilor din Învățământ Neamț, Gabriel Ploscă.
Sindicaliștii FSLI cer alocarea din 2014 a minimum 6% din PIB pentru educație, conform articolului 8 din Legea educației, și creșterea ponderii cheltuielilor de personal pentru învățământ în totalul cheltuielilor de personal din sectorul public. De asemenea, sindicaliștii cer modificarea Legii Educației, inclusiv în ceea ce privește statutul personalului didactic, astfel încât să se elimine discriminârile existente în prezent și să ducă la creșterea calității actului de instrucție și educație și a gradului de implicare a cadrelor didactice în luarea deciziilor.
Reprezentanţii FSLI susţin că principalele modificâri care se impun sunt: reintroducerea normei de predare de 16 ore pe săptămână pentru personalul didactic care are peste 25 de ani vechime în învățământ și gradul didactic I, decontarea cheltuielilor cu naveta cadrelor didactice de la bugetul de stat, prin Ministerul Educației, introducerea prevederilor Legii 315/2006 privind stimularea achiziţionării de cărți sau programe educaționale pe suport electronic, reintroducerea sporului de doctorat, posibilitatea pensionării anticipate, cu cel puțin trei ani înainte de împlinirea vârstei standard de pensionare, fără diminuarea cuantumului pensiei, acordarea gradației de merit și pentru personalul didactic auxiliar, precu