Deşi suma alocată acum câteva luni pentru derularea programului de depistare precoce a cancerului de col uterin a fost consumată, medicii implicaţi continuă să efectueze teste gratuite, în speranţa că îşi vor primi banii atunci când Ministerul Sănătăţii va suplimenta fondurile.
Asta înseamnă că recoltarea şi interpretarea frotiurilor continuă la Buzău, deşi numărul de teste finanţat de Ministerul Sănătăţii s-a epuizat încă din luna septembrie. DSP a cerut Ministerului Sănătăţii o suplimentare de 1.450 de teste, dar până la acest moment nu s-a primit niciun răspuns.
Cu toate acestea, pentru a putea beneficia de o testare gratuită, femeile vor merge la medicul de familie de unde vor obţine o trimitere, apoi la unul dintre medicii ginecologi ori laboratoarele înscrise în program pentru prelevarea probelor. Apoi, în termen de 30 de zile, la medicul de familie va fi trimis rezultatul analizelor. Fără screening-ul gratuit de depistare a maladiei, multe femei nu şi-ar permite să facă vreodată o investigaţie aprofundată. Potrivit datelor DSP Buzău, de la demararea programului în vara acestui an au fost testate 1444 de femei, cele mai multe la Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău. Este vorba despre 944 de persoane, 123 dintre acestea fiind descoperite cu leziuni, din care 3 cu leziuni suspecte de malignitate. La Spitalul Municipal Râmnicu Sărat au fost testate alte 500 de femei, fiind descoperite 39 de femei cu leziuni. Cele mai multe frotiuri cu modificări sunt înregistrate la femeile cu vârste cuprinse între 40 – 44 ani, acestea fiind trimise în reţeaua de ginocologie pentru stabilirea cu exactitate a diagnosticului şi a conduitei terapeutice.
Programul se adresează femeilor cu vârsta cuprinsă întgre 25 şi 64 de ani, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin. Femeile depistate cu leziuni sunt îndrumate către specialişti, aceştia fiind