În 1952, URSS a construit în mica localitate oltenească o unitate cu câteva MiG-uri. De ieri, americanii pregătesc rachetele. Sursa: NICU DÎRDÎIAC
Mai bine de 11 ani au trecut de când un MiG a decolat de la Deveselu, o veche bază militară construită în plin război rece de sovietici. Ieri, localnicii făceau ochii mari, din căruţe şi de pe biciclete la elicopterele care zburau pe deasupra lor şi la coloanele oficiale care treceau pe lângă ei. În micuţa comună din Olt au descins ieri numeroase notabilităţi, în frunte cu preşedintele României, însoţit şi de înalţi oficiali americani, români sau NATO. Lor li s-au adăugat zeci de primari, consilieri sau şefi de judeţe.
Momentul cel mai gustat a fost cel în care Traian Băsescu, alături de James Miller, numărul 2 din Pentagon, James D. Syring, directorul Agenţiei SUA pentru Apărarea Antirachetă şi Mircea Duşa, ministrul Apărării, au pus mâna pe lopeţi şi au dat startul simbolic la construcţia noii baze care va trebui să ne apere de "pericolul real al rachetelor balistice", cum a arătat şeful statului.
Produse bio pentru americani
Tot Deveselu, o localitate săracă lipită, speră ca venirea americanilor să readucă o prosperitate pierdută: "Cât timp a fost baza aici, oamenii vindeau la militari lapte, brânză, carne...", povesteşte pentru EVZ fostul primar al comunei, Gheorghe Beciu.
"De-ar da Domnul să pornească scutu’ odată. Le dăm numai produse bio", zice şi un bătrân. În cartierul "Aviatorilor", câţiva tineri au încins un grătar şi, aşteptând să se frigă mititeii, se răcoresc cu câte o bere ierftină. "Sunt băieţii care lucrează la firma care o să spargă pista", ne explică comandorul în rezervă Valentin Jumuga, fost pilot de vânătoare pe MiG-uri.
Investiţii de 400 de milioane de USD
La Deveselu vor fi aduse patru sisteme anti-rachetă, interceptori de ultimă generaţie, model SM3-IA. Raz