Proprietarii celui mai mare hotel din Cluj, Grand Italia, au un proiect de blocuri cu 200 de locuinţe în vecinătate. O bucată de teren a fost cedată pentru un lăcaş de cult, alta pentru o grădiniţă.
Membrii Comisiei Teritoriale de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism (CTATU) au discutat luni propunerea, prilej cu care primarul Emil Boc a solicitat ca proprietarii să cedeze municipalităţii grădiniţa din proiect. După ce în ultimii ani în zonă s-au construit sute de apartamente, iar din proiectele de „centre de cartier" au apărut doar locuinţele, nu şi dotările, Boc a avut o revelaţie privind lipsurile zonei, cerând traseu fix de şantier pentru un dezvoltator: „drum, un pic de bloc, grădiniţă, mergi mai departe".
În şedinţa de ieri a CTATU, Saf Adria, societatea care deţine hotelul Grand Italia, a adus Planul Urbanistic Zonal (PUZ) pentru construirea unei biserici (Sf. Mare Mucenic Mina) şi modificarea de indici urbanistici pentru proiectul prevăzut în vecinătatea hotelului. Alături de lăcaşul de cult, în varianta actuală proiectul Saf Adria vizează construirea a 28 de imobile cu 196 apartamente şi a unui corp de clădire cu alte patru locuinţe, iar un teren de 1.000 mp este rezervat unei grădiniţe, aceasta fiind, de altfel, solicitarea exprimată în CTATU la o şedinţă anterioară. Regimul de înălţime dorit este de parter, două etaje şi un al treilea retras.
„Investitorul trebuie să construiască grădiniţa, iar aceasta trebuie predată primăriei, fiindcă altfel nu avem garanţia că se face. Şi nici nu le putem impune oamenilor de acolo să îşi ducă copiii la grădiniţă privată. Acesta nu este un moft al primarului, e o problemă a oraşului. La noi vin apoi să se plângă oamenii cărora dvs le vindeţi apartamente. Iar grădiniţa trebuie făcută cât de repede, nu la final: trebuie să ai făcut drumul în primul rând, apoi mai faci un pic de bloc, grădiniţa în paral