Ministrul ungar al economei Mihály Varga: „Băncile nici măcar nu au conformat contractele existente cu verdictele recente ale Curţii Supreme, deşi nu aveau în cale obstacole legale.”; „Cum propunerea băncilor nu oferă soluţii de durată, guvernul va prezenta parlamentului la începutul lunii noiembrie propria propunere.”; Dar Budapesta va acţiona cu grijă, astfel încât să evite ca sistemul bancar „să se prăbuşească la sfârşitul poveştii”. Guvernul ungar va propune parlamentului propria versiune a unui proiect de bailout pentru cei care au probleme cu plata creditelor în monedă străină deoarece planul băncilor nu respectă două criterii-cheie, respectiv nu prevede scoaterea de pe piaţă a împrumuturilor ipotecare în valută şi nu evită scenariul în care debitorii în forinţi ajung să aibă condiţii mai dezavantajoase decât cei în valută.
Guvernul va elabora o legislaţie nouă pentru a-i proteja pe cei cu credite ipotecare în valută, a afirmat ministrul economiei Mihály Varga, după ce Asociaţia Băncilor din Ungaria a prezentat propria propunere. Aceasta prevede soluţii diferite pentru cei care au şi cei care nu au probleme cu plata datoriilor. Planul guvernului va afecta credite ipotecare de aproximativ 6 miliarde de euro. Din această sumă, o cincime reprezintă credite neper-formante.
Ungurii au ales creditele în valută, în special denominate în franci elveţieni, înainte de 2008, când dobânzile erau reduse. Însă ratele în forinţi s-au mărit odată cu deprecierea forintului în contextul crizelor economice şi financiare prin care a trecut ţara, scrie agenţia Thomson Reuters.
Aproape două treimi din ipotecile din Ungaria sunt denominate în franci elveţieni.
Ministrul critică planul băncilor, în majoritate subsidiare ale unor grupuri bancare străine, susţinând că acesta ar fi trebuit să reprezinte rezultatul discuţiilor instituţiilor de