Comisia de politică externă din Senat a dat aviz pozitiv pe legea de aprobare a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului care acordă, pe lângă pensie, indemnizaţii pentru foştii diplomaţi.
Potrivit ordonanţei guvernamentale, foştii ambasadori şi consuli cu o vechime neîntreruptă de 15 ani în Ministerul Afacerilor Externe şi care erau pensionari la 31 august 2010, vor putea beneficia de o indemnizaţie diplomatică de maximum 3.571 de lei brut, lunar.
Ordonanţa de urgenţă şi-a început parcursul legislativ şi a ajuns luni pe masa Comisiei de politică externă din Senat. „Am dat aviz pozitiv, în unanimitate, pentru OUG. Sunt nişte indemnizaţii diplomatice pe care MAE are dreptul să le acorde diplomaţilor, nu este vorba despre o mofdificare a legii pensiilor sau altceva “, a declarat Petru Filip, preşedintele comisiei.
Singurul care a avut o obiecţie a fost liberalul Victor Ciorbea, fost prim-ministru. „Domnul Ciorbea ar fi vrut o extindere a subiectului acestei ordonanţe şi pentru cei care au lucrat în Ministerul Comerţului Exterior, pentru că şi ei au fost în misiunile diplomatice al României şi, prin urmare, au avut calitatea de diplomaţi. Până la urmă, nu s-a mai făcut un punct de vedere separate“, a spus Filip.
Potrivit Ordonanţei de Urgenţă, indemnizaţia ar urma să fie le fie acordată diplomaţilor care şi-au desfăşurat activitatea în condiţii „grele, vătămătoare, de uzură fizică şi psihică“ şi ar putea fi obţinută de cel mult 250 de persoane.
Bani tăiaţi de Boc
Diplomaţii de carieră urmează să-şi reprimească din această toamnă pensiile speciale în cuantumurile la care le încasau în 2010, când guvernul Boc a decis scoaterea acestora din categoria celor "de lux".
Până în 2010, când Guvernul Boc a decis să taie indemnizaţiile de lux, un fost diplomat primea, în medie, 4.300 de lei pe lună, pensiile mari ajungând însă şi la 16.200 de l