Kia Rio exprimă poate cel mai bine de ce coreenii au reuşit să-şi facă loc pe piaţa auto, într-un club dedicat până mai ieri doar câtorva nume cu ştaif şi pretenţii, acolo unde chinezii şi indienii sunt ţinuţi, încă, în anticameră. Nu vreo caracteristică ieşită din comun face din Kia Rio un must have, ci versatilitatea sa care reuşeşte să aducă la dispoziţia consumatorului de rând cât mai multe tehnologii. Pentru o maşină spaţioasă al cărei preţ începe de la 10.097 de euro cu TVA, bani în care standard se furnizează echipamente pentru o siguranţă de cinci stele EuroNcap. Am reuşit să parcurg cu circa 20 litri de benzină aproape 300 km în regim mixt, la sarcină maximă.
Kia a început să producă Rio în anul 2000. Până atunci, producătorul al cărui acronim se traduce prin Vino în Asia realizase, în ultimele decenii, maşini bazate pe modelele altor mărci, cum ar fi Mazda. Rio din geneaţia a treia a fost regândit total, în temeiul unei noi filozofii care să integreze marca în producţiile europene mai mult decât în cele asiatice. Prezentat la Salonul Auto de la Geneva de acum doi ani, noul Rio a şi câştigat simpatia celor de la Carsguide, care au ales-o maşina anului, surclasând Range Rover Evoque. S-ar spune că între cele două n-ar avea cum să existe concurenţă. Şi totuşi, un titlu de maşină a anului nu se obţine numai graţie frumuseţii şi a materialelor scumpe folosite la fabricarea ei, ci şi pe baza unui raport optim calitate-preţ, a unui consum care să o facă productivă şi a unei versatilităţi care să o facă atractivă pentru un segment cât mai mare de cumpărători.
Spaţiu pe săturate
Rio este bazat pe platforma lui Hyundai Accent, ca şi predecesorul său. Cu o lungime de puţin peste 4 metri, varianta hatckback condusă de mine a avut un comportament exemplar. Am apreciat comoditatea (amortizoare cu gaz), modul uşor în care se conduce automobilul, dar ş