Soarele continua sa dea dovada de o febrilitate deosebita, cu fenomene de o intensitate nemaivazuta in ultimele sase luni. In acest context, astronomii au descoperit pe suprafata astrului urma magnetica lasata de materialul solar explodat in atmofera planetei de foc.
Formatiunea astfel creata are o lungime de 320.000 de kilometri si, pentru ca arata ca un canion, a fost botezata „Canionul de foc” de specialistii Agentiei spatiale americane, care au observat primii acest fenomen. Periodic, din aceasta vale tasnesc la suprafata jeturi de plasma.
Observatorul solar al NASA (SDO) a realizat, la sfarsitul lunii septembrie, o serie de fotografii ale stralucitorului astru. Imaginile surprinse pe diferite lungimi de unda permit expertilor sa inteleaga mai bine fenomenele care au loc in coroana solara.
Culoarea rosie scoate in evidenta plasma, incinsa pana la temperaturi de aproape 50.000 de grade Celsius, galbenul semnificand temperaturi situate in jurul valorii de 500.000 de grade, iar nuantele de maron indica temperaturi de aproximativ 1 milion de grade.
In aceste fotografii canionul devine cel mai vizibil. Aceste imagini ii ajuta pe oamenii de stiinta sa urmareasca directia liniilor campului magnetic, observand, totodata, cum se formeaza buclele magnetice.