Prima oprire, o unitate Raiffeisen de pe Bulevardul Dimitrie Cantemir, aproape de centrul Capitalei. Peste tot pliante prin care sunt promovate ofertele de creditare sau cardurile bancii, nimic despre bursa, piata de capital, actiuni sau Romgaz.
Intreb despre oferta pe care statul a inceput-o saptamana trecuta, pe 22 noiembrie, insa din spatele ghiseului sunt intampinat cu o alta intrebare: “Pai nu s-a terminat?”. Dupa cateva secunde de uimire insist si incerc sa conving functionarul ca oferta ar trebui sa se inchida abia joi, 31 octombrie. In cele din urma un alt angajat Raiffeisen cu ceva mai multe cunostinte intervine si clarifica situatia.
“Inca mai puteti subscrie. Aveti cont la noi? Nu? Trimiteti banii in acest cont, apoi sunati la acest numar si vi se va explica ce trebuie sa faceti mai departe”. Ies din banca nemultumit de informatiile minime, si initial gresite, care mi s-au oferit despre oferta si ma gandesc cate persoane obisnuite, fara prea multe cunostinte despre piata de capital, ar fi renuntat chiar in acel moment la ideea de a cumpara actiuni sau de a deveni investitor pe bursa.
Din fericire bancherii din celelalte unitati Raiffeisen si BCR vizitate au fost mult mai dispusi sa ofere detalii despre oferta, chiar daca de fiecare data a fost evident ca nu vorbeau depre o operatiune ale carei detalii sa le stie perfect. Intr-un fel nici nu pot fi criticati prea dur pentru acest lucru, avand in vedere raritatea extrema pe care IPO-urile au avut-o in ultimii cinci ani pe Bursa de la Bucuresti (BVB).
La o alta unitate Raiffeisen, o pensionara incepe sa puna intrebari cand aude discutia despre actiunile Romgaz:
“Se dau din nou actiuni la societatile de stat?”, intreaba ea.
“Da doamna, dar de data aceasta trebuie platite” o lamureste consultantul bancii, care face evident referire la programul de privatizare in masa din anii