Un oficial al Băncii Centrală Europene a explicat că economia zonei euro și-a revenit, dar sunt necesare reforme în zona sistemului financiar și bancar. În același timp, el a precizat că protecționismul trebuie evitat.
Benoit Coeure, membru în board-ul Băncii Central Europene, a afirmat că spațiul euro și-a revenit din problemele grave economice cu care s-a confruntat, dar se află la o răscruce și trebuie să își aleagă calea pe care o va urma.
„Într-o direcție se află experiența japoneză, iar în cealaltă se află Asia de Est emergentă. Europa a ieșit din zona de pericol. A venit momentul să acționăm împreună, să facem reforme și să creștem”, a precizat Coeure.
Potrivit Agerpres, BCE va evalua cele mai mari 128 de bănci din zona euro, înainte de a prelua în 2014 sarcina de supraveghere a băncilor. Banca Centrală Europeană intenționează să crească transparența sectorului bancar, să identifice măsurile corective care se impun și să crească încrederea în sectorul financiar.
„Prin aceste măsuri și cu condiția ca sursele de capital să fie clar identificate, incluzând aici surse publice atunci când sursele private au fost epuizate, cred că putem pune sistemul bancar pe o bază solidă”, a mai spus Benoit Coeure.
Conform oficialului BCE, statele membre trebuie să dea prioritate investițiilor publice care cresc productivitatea. De asemenea, ele trebuie sa se mai asigure că piața muncii și piața bunurilor sunt îndeajuns de flexibile pentru a promova investițiile în noi modele de afaceri. Coeure a explicat că tentațiile protecționiste și re-naționalizările trebuie evitate, întrucât sunt contraproductive, și menținută o politică de liber schimb.
Un oficial al Băncii Centrală Europene a explicat că economia zonei euro și-a revenit, dar sunt necesare reforme în zona sistemului financiar și bancar. În același timp, el a precizat că protecționismul tr