Încă de la primele ore ale dimineţii, în prima zi în care se depun cereri de ajutor de încălzire, câteva sute de bistriţeni au trecut pragul Direcţiei Municipale de Servicii Sociale pentru a-şi depune documentele în vederea primirii ajutorului de încălzire.
Dată fiind istoria anilor trecuţi, pentru ca oamenii să nu se îmbulzească intrarea în birourile unde se preiau cererile s-a făcut pe baza unor bonuri de ordine, date de un poliţist local.
"începând de astăzi sunt preluate cererile de ajutor de încălzire. Este vorba de un dosar pe care solicitanţii trebuie să-l depună. Noi am eliberat, începând de săptămâna trecută fişele care trebuie completate. Îi aşteptăm pe cei care se încadrează în condiţiile stabilite de lege să depună aceste dosare, care evident vor fi analizate şi începând cu luna noiembrie, atunci când este posibilă plata contravalorii încălzirii să putem face acest lucru.
Anul trecut am avut 2700 de beneficiari. Unii dintre ei, la verificările ulterioare, s-a dispus restituirea sumelor pe care le-au încasat ca ajutor de încălzire, însă e vorba doar de vreo 10 situaţii de acest gen", spune purtătorul de cuvânt al Primăriei municipiului Bistriţa, Mihai Ruşti.
Oamenii aşezaţi la coadă se plâng de veniturile mult prea mici pe care le au, iar acest ajutor este binevenit, cu toate că nu acoperă necesităţile de peste iarnă.
"Primesc 20 de lei. Nu se merită să stau la coadă, dar sunt banii noştri. Să stai în picioare, să te duci încolo şi încoace după fel de fel de acte. Ne descurcăm foarte rău, cu 500 de lei, după 30 de ani de muncă. E bătaie de joc, să stăm îngrămădiţi, să stăm la rând, n-avem ce face, asta e situaţia, ca să stai", spune o doamnă.
"Ne încadrăm şi anul acesta. Am încălzire pe gaz, am o centrală. E foarte scump, trăiesc dintr-o pensie de boală de handicap, copii la şcoală, ce să faci. E foarte greu iarna, mai închide