Femeile expuse riscului de a dezvolta cancer mamar pot preveni apariţia bolii printr-un test genetic BRCA. Acesta identifică mutaţiile genelor BRCA 1 şi BRCA 2, responsabile de apariţia cancerului de sân şi indică probabilitatea statistică de a dezvolta maladia în următorii ani.
Genele BRCA1 şi BRCA2 fac parte din ADN-ul fiecărui individ, la naştere. Acestea sunt responsabile de repararea erorilor survenite în cursul replicării ADN-ului, prevenind dezvoltarea celulară anarhică, adică apariţia celulelor canceroase. "Mutaţiile acestor gene conduc la dereglarea sistemului de reparaţie a erorilor apărute în cursul replicării ADN-ului", explică conf. dr. Ion Daniel, şeful Clinicii de Chirurgie III a Spitalului Universitar Bucureşti.
Cui i se adresează testul salvator
În România, una din opt femei riscă să dezvolte cancer de sân, iar la nivel global, la fiecare trei minute, o femeie este depistată cu această boală. Testul BRCA are indicaţii doar pentru femeile cu risc crescut de a dezvolta cancer de sân ereditar. În această categorie se încadrează rudele de gradul I ale persoanelor care au dezvoltat cancer de sân înaintea vârstei de 40 de ani, ale femeilor cu cancer de sân bilateral, precum şi ale celor care au avut cancer de sân asociat cu alte tumori ovariene maligne. Toate aceste situaţii ridică suspiciunea existenţei mutaţiei BRCA în cadrul familiei respective, ceea ce impune testarea genetică a rudelor de gradul I ale bolnavei.
O rudă bolnavă îţi dublează riscul
Studiile epidemiologice au demonstrat că riscul de a suferi de această boală este de patru ori mai mare decât cel al populaţiei generale, risc calculat la 12%, dacă o persoană are două rude de gradul I care au suferit de cancer mamar. Dacă o singură rudă de gradul I a avut această boală, atunci riscul persoanei este de două ori mai mare decât ce