Deşi o directivă europeană le permite să se trateze în afară şi să-şi deconteze cheltuielile la valorile din ţară, puţini români îşi vor permite să profi te de această şansă din cauza coplăţilor foarte mari.
Din 25 octombrie, românii se pot trata în orice ţară UE, urmând ca la întoarcere să-şi deconteze cheltuielile. În teorie sună bine, în practică însă, puţini vor beneficia de directivă. Rambursarea se va face la valoarea tarifelor din ţara noastră, printre cele mai mici din Europa, iar diferenţa, care ajunge şi la zeci de mii de euro în cazul unei operaţii, va fi suportată de pacient. România ar putea beneficia altfel de această directivă: să atragă străini. Însă pentru pacienţi nu e suficient să ştie că ai medici buni şi aparatură, ci şi că nu mor din cauza unei infecţii în spital.
Austria, doar pentru românii groşi la pungă!
Pentru a-şi deconta cheltuielile, pacienţii nu vor mai avea nevoie de o autorizare prealabilă, ca până acum, cu excepţia tratamentelor scumpe sau care implică spitalizare lungă. Dezavantajul e că trebuie să achite integral, urmând ca decontarea să se facă pe baza facturilor. Atenţie, costurile se rambursează doar în cazul serviciilor incluse în pachetul de bază din România, nu pentru proceduri estetice, dentare etc.
Cel mai mare dezavantaj îl reprezină preţurile, ce pot fi cel puţin duble decât în România. Dintre ţările cunoscute ca destinaţii de turism medical, cea mai scumpă e Austria. O zi de spitalizare costă între 1.200 şi 2.000 de euro. În comparaţie, un spital autohton primeşte pentru o zi de spitalizare nu mai mult de 300 de lei. O operaţie pe creier poate ajunge la 20.000 de euro într-un spital de stat din Viena şi la 30.000 de euro la privat, din care statul român decontează în cazuri extreme cam 8.000 de euro.
Sumele sunt importante însă pentru bugetul nostru sărac. "Statul român ar putea pierde bani fr