Un proiect aflat în discuţie de mai mulţi ani, privitor la introducerea şahului ca materie de predare în şcolile primare, a fost definitivat de Federaţia Română de Şah şi va fi înaintat spre aprobare Ministerului Tineretului şi Sportului.
Conducerea Federaţiei Române de Şah (FRS) a prezentat la Iaşi proiectul pe care-l va înainta oficialilor din Ministerul Tineretului şi Sportului (MTS), vizând introducera şahului ca materie opţională în şcolile primare din România.
Proiectul a fost gândit în urmă cu câţiva ani, dar abia acum s-a ajuns la o formă finală. Potrivit celor din FRS, oficialii din Guvern au dat asigurări că proiectul va fi aprobat prin ordin ministerial şi că va fi aplicat începând cu anul şcolar viitor, 2014-2015.
Practic, ar urma că directorii fiecărei şcoli din România să decidă dacă vor să introducă o oră de şah pe săptămână, ca materie opţională, pentru clasele I-IV.
La conducerea FRS a ajuns pe 20 septembrie 2013 deputatul ieşean USL Sorin Iacoban. Acesta susţine că a avut deja discuţii cu şefii mai multor inspectorate şcolare din ţară, care s-au arătat interesaţi să aplice proiectul.
"Sperăm ca mulţi dintre copii să ajungă la finalul clasei a IV-a să joace şi cu spatele, cum se spune, în orb. Pornim în clasa I cu tehnici de bază: aşezarea tablelor, aşezarea pieselor. Se învaţă procedeele tactice, schemele de deschidere, legarea, atacul dublu, şahul prin descoperire, plus procedee mai complicate, cum ar fi tehnici de joc la mijlocul tablei, cum să întindă o capcană sau cum să iasă dintr-una. În acest moment, avem în Iaşi câteva clase cu regim sportiv şi acele clase au câte patru ore pe săptămână", a precizat Vladimir Danilov, secretarul general al Federaţiei Române de Şah.
În Iaşi, mai există două şcoli generale în care şahul este predat copiilor de clasele I-IV, în cadrul unui proiect-pilot, iar elevii chiar sunt