Hassan Nasrallah, liderul mişcării şiite libaneze Hezbollah, acuză Arabia Saudită că blochează eforturile de găsire a unei soluţii politice în Siria, relatează AFP.
"În prezent, dialogul politic şi căutarea unei soluţii politice beneficiază de sprijin internaţional, regional şi intern. Conferinţa de pace Geneva II deschide un nou orizont, dar există un stat regional care este foarte furios; numele său este Arabia Saudită", a declarat Nasralah într-un discurs transmis la Beirut.
Relaţiile dintre Riyad şi Washington s-au degradat după ce Statele Unite au decis să nu intervină militar în Siria şi au reluat contacte diplomatice cu Iranul, principalul inamic al Arabiei Saudite.
"Arabia Saudită este furioasă că situaţia din Siria nu îi este favorabilă", a spus Nasrallah.
La rândul său, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a calificat drept inacceptabile ameninţările la adresa Rusiei şi a altor ţări care pledează pentru soluţionarea paşnică a conflictului sirian.
„Este revoltător că unele organizaţii extremiste şi teroriste care luptă împotriva forţelor guvernamentale din Siria au început să lanseze ameninţări. Nu este pentru prima dată”, a subliniat Serghei Lavrov.
Potrivit şefului diplomaţiei ruse, ameninţările vizează statele care „îndrăznesc să participe la conferinţa de pace de la Geneva, propusă de Rusia şi SUA”, iar recent au fost lansate ameninţări la adresa ţărilor care se pronunţă în favoarea găsirii unei soluţii politice şi se opun unei eventuale intervenţii militare.
Nici emisarul internaţional Lakhdar Brahimi nu face declaraţii încurajatoare pentru procesul de pace. El spune că Bashar all-Assad, va putea contribui la tranziţia spre o "nouă Sirie", dar nu va putea face parte din viitoarea administraţie.
"Mulţi dintre cei din jurul lui al-Assad consideră că a candida pe