În cadrul ciclului CinemaTEK consacrat marilor cineaști români, Institutul Cultural Român de la Berlin sărbătorește 90 de ani de la nașterea cineastului român Ion Popescu-Gopo. În cadrul unei seri omagiale organizată în data de 31 octombrie, publicul berlinez va avea ocazia să vizioneze la sediul institutului câteva dintre cele mai importante scurtmetraje de animație pentru care Gopo a obţinut importante premii internaționale: „Scurtă istorie” (1957) . „Șapte Arte” (1958) și „Homo sapiens” (1960), precum și filmul de lungmetraj „S-a furat o bombă” (1962).
Invitat este criticul de film Mihai Fulger, care va face o prezentare introductivă a filmelor şi va purta o discuţie cu publicul după proiecţiile de film, se arata in comunicatul remis Hotnews.ro.
Ion Popescu-Gopo este primul cineast român care a câştigat un trofeu major la Cannes – Palme d’Or pentru scurtmetraj – şi unul dintre cei mai importanţi regizori de desene animate din România. După ce a obţinut Marele Premiu la Cannes, omuleţul animat de Gopo a devenit celebru în întreaga lume. Faimosul omuleţ va reapărea pe parcursul următoarelor trei decenii în 21 de scurtmetraje create de Gopo: “Şapte arte”, „Homo sapiens” (1960), “Alo! Halo!” (1962), “Ecce homo” (1977), “Trei mere” (1979), “Quo vadis Homo sapiens” (1982) , “Homo Faber” (1986) etc.
Lungmetrajul „S-a furat o bombă”, regizat de Ion Popescu-Gopo după propriul scenariu, a fost, de asemenea, nominalizat la Festivalul Internaţional de Film de la Cannes în anul 1962 şi a contribuit la faima internaţională a cineastului român. „S-a furat o bombă” este o parabolă politică science fiction cu accente parodice. Bazat pe gag-uri şi imagini comic-burlești, filmul „S-a furat o bombă” ne aminteşte de cinematografia lui Keaton si Chaplin. Gopo parodiază estetica filmelor cu gangster, precum şi a filmelor americane de urmăriri, aduc