Blocul Naţional Sindical a ieşit în stradă luni, în jurul orei 15.00, cu aproximativ 600 de persoane, pentru a protesta pe platforma din faţa Consiliului Judeţean şi a Prefecturii Mehedinţi. Este vorba de angajaţi ai Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare, salariaţi de la Hidroserv, Poşta Română, CEZ şi profesori. Mitingul a fost organizat în scopul asigurării protecţiei sociale din partea guvernului în cazul disponibilizărilor.
Profesorii din Mehedinţi au intrat de luni în grevă japoneză, acţiunea urmând să continuie marţi şi miercuri, concomitent cu acţiunile de pichetare a sediului USL şi sediului guvernului, la Bucureşti.
Profesorii din Mehedinţi au mers luni la cursuri purtând pe braţ o banderolă albă, semnul grevei japoneze. Astfel, au vrut să tragă un semnal de alarmă guvernanţilor cu privire la subfinanţarea sistemului şi la salariile mici.
„Greva japoneză este în întreaga ţară, în semn de protest faţă de guvern, concomitent cu pichetarea în faţa guvernului, la Bucureşti şi la sediul USL. Pichetările vor fi luni, marţi şi miercuri, 28-30 octombrie, iar pe 6 noiembrie este un miting la Bucureşti, organizat de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ“, a spus Ion Zoican.
Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) Mehedinţi, Ion Zoican, a declarat că pentru ca greva japoneză să nu fie continuată în celelalte etape ale programului de proteste stabilit la nivel naţional, salariile dascălilor ar trebui să fie majorate cu 15%. Profesorii cer, de asemenea, şi alocarea a şase procente din Produsul Intern Brut (PIB) pentru educaţie.
„Principalele revendicări sunt alocarea a 6% din PIB pentru educaţie, modificarea Legii Educaţiei şi obţinerea drepturilor care au fost până în anul 2010. Noi am pierdut atunci 40% din venituri. Se solicită o majorare a salariilor cu cel puţin 15%, majorare salarială pentru cadrel