De ceva timp, magistraţii ţin prima pagină a presei şi atenţiei publice. Societatea urmăreşte cu sufletul la gură ce se întâmplă în importantele dosare aflate în faza de anchetă sau de judecată. Se fac presupuneri, anticipaţii, se fac transmisii online din săli de judecată.
În sfârşit, justiţia şi-a căpătat locul pe care-l merită. A scăpat de sub influenţa politicului, e capabilă să se cureţe singuri de uscături, reprezintă singura şansă pentru însănătoşirea unei societăţi bolnave de corupţie.
Procurori şi procurori şefi, de la unele parchete, au făcut şi ei cunoştinţă cu cătuşele colegilor lor, în sine o performanţă de nevisat acum 10-15 ani, aşa s-a întâmplat chiar azi cu procurorul Angela Nicolae, şef Birou la Parchetul General.
Cei mai vinovaţi sunt politicienii, nu hoţii de meserie. Pentru că au înşelat încrederea publicului, amăgindu-l că îi va servi interesele dacă sunt votaţi. De cele mai multe ori şi-au servit doar propriile interese, de aici satisfacţia resimţită de cei păcăliţi când politicieni sunt prinşi cu mâna în sacul bugetar.
Când o societate este grav bolnavă, de cele mai multe ori generează şi anticorpii vindecării, pentru că nu poate accepta să piară din cauza metastazelor.
Avem exemplul Italiei, cotropită şi aproape terminată de corupţie şi mafie. Ei bine, în apărarea organismului social s-au ridicat magistraţii, judecători precum Giovanni Falcone, Paolo Borsellino care au plătit cu viaţa, ucişi de mafie în atacuri cu bombe în 1992.
Lumea artistică a ajutat şi ea, creând celebrul personaj Corrado Catani din serialul La Piovra, care a însufleţit milioane de italieni să ajute lupta anti mafie, o luptă pe viaţă şi pe moarte.
Cel puţin trei premieri italieni, Berlusconi, Craxi şi Andreotti au avut de a face cu aceşti magistraţi, plătind cu exil sau ani de închisoare legăturile cu mafia.
Lupta anticorupţ