Ministerul compensează cea mai ieftină moleculă, denumită medicament de referinţă, pe care farmaciile de obicei nu o au la vânzare pentru că nu este profitabilă
Pacienţii nu găsesc la vânzare decât produse mai scumpe şi plătesc o diferenţă mai mare faţă de suma compensată
Damian (APMGR): Este nevoie ca farmaciile să poată câştiga mai mult din medicamente ieftine iar facturile să fie plătite la timp
Ministerul Sănătăţii intenţionează să introducă pe reţeta compensată, începând cu viitorul contract cadru, medicamentul de referinţă, astfel încât pacientul să fie corect informat şi să aibă posibilitatea de a-şi alege medicamentul cel mai ieftin.
În momentul de faţă, pe reţetă este specificată doar substanţa activă, nu şi denumirea comercială a acesteia, iar decontarea se face în funcţie de preţul medicamentului de referinţă, adică produsul farmaceutic cu cel mai mic preţ.
Această schimbare ar putea veni în contextul în care în farmacii nu se găsesc acele medicamente ieftine, pacienţii fiind astfel nevoiţi să suporte coplata pentru reţetele lor.
"Medicamentul de referinţă este acel medicament care are cel mai mic preţ. Pentru orice cutie de medicamente cu altă culoare, să zicem aşa, pacientul plăteşte din buzunar diferenţa. Medicamentul de referinţă, de obicei, nu se găseşte în farmacii deoarece nu aduce profit pe lanţul de distribuţie", a explicat, pentru Curierul Naţional, Dragoş Damian, preşedinte al Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR).
Acesta a mai afirmat că din cauza mediului de afaceri ostil din România nu există stimulare pentru a aduce medicamente ieftine în farmacii.
Conform lui, de exemplu, pentru un medicament care costă 100 de lei şi care este compensat 90%, statul plăteşte 90 de lei, iar pacientul suportă o coplată de 10 lei. Dacă acesta este medicamentul de