Nu iese fum fara foc. Simularile privind modificarea cotei unice ar putea ascunde introducerea, din anul electoral 2014, a unui sistem diferentiat de impozitare intre bogati si saraci.
Programul de guvernare al USL pentru perioada 2013-2016 prevede mentinerea plafonului maximal de impozitare de 16% si introducerea, pe parcursul mandatului, a unui impozit diferentiat pe venitul salarial cu deductibilitati fiscale, respectiv prin cote de 8%, 12% si 16%, stabilite pe grile de venit.
Un paragraf pe care nimeni nu l-a bagat in seama pana acum si care, in contextul controverselor privind posibila majorare a cotei unice de la 16% la 22%, devine foarte actual.
Potrivit lui Cristian Ghinea, director al think tank-ului Centrul Roman de Politici Europene, nu este exclus ca din 2014, sa platim taxe diferentiate in functie de venit.
“Asta cu 22% e o diversiune. Se pregateste nu ridicarea cotei unice, ci desfiintarea sa. Si o vor prezenta in stil manipulator: sa plateasca bogatii. Dupa ce ne vom fi indignat vor veni cu propunerea reala: ramine 16% pt saraci si punem 22% pt "bogati" (adica clasa de mijloc in limbaj bolsevic, ca bogatii nu platesc impozit pe salariu)”, afirma acesta pe blogul sau.
Teoria este confirmata si de reprezentantii Opozitiei. Prim-vicepresedintele PDL Anca Boagiu sustine ca Guvernul planuieste sa aplice un impozit pe venit diferentiat, care, in opinia sa, ar putea determina o "explozie" a evaziunii fiscale.
Potrivit lui Boagiu, Guvernul Ponta intentioneaza sa aplice patru cote de impozitare diferentiate, respectiv de 15%, 25% si 35%.
Ni se pregateste o lovitura mult mai puternica pentru economie. Este o masura deja anuntata, discutam despre impozitul diferentiat. Acesta ar insemna explozia evaziunii fiscaleAnca Boagiu, prim-vicepresedinte PDL
"Cianura pregatita