Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale a pus în funcțiune încă 18 camere de monitorizare video, pentru a depista autovehiculele care circulă fără rovinietă pe drumurile naționale și pe autostrăzi.
Până în acest moment în reţeaua rutieră naţională se aflau în funcţiune 24 de puncte de control (10 fixe, 14 mobile). "Prin adăugarea celor 18 vom spori cu 75% gradul de control al autovehiculelor din trafic. În perioada următoare, până în toamna anului 2014, vor mai fi instalate înca 45 de camere, ceea ce înseamnă creşterea şi întărirea sistemului de supraveghere cu aproape 100%", se arată într-un comunicat al CNADNR. Compania precizează că în urma amplasării primelor 24 de camere, în anul 2010, veniturile din taxa de rovinietă au crescut semnificativ. "Numărul mai mare de puncte de control generează creşterea gradului de plăţi voluntare a rovinietei cu un procent de minim 25%", au mai precizat reprezentanții CNADNR.
VEZI HARTA
Cum funcționează
Camerele sunt amplasate în puncte care nu pot fi ocolite de şoferi. Pe timpul nopţii sistemele de supraveghere vor detecta plăcuţele maşinilor, în infraroşu.
Dispozitivele de control fac parte dintr-un sistem informatic compact al CNADNR. Pe şosele sunt amplasate posturi de control dotate cu camere video, care recunosc numerele de înmatriculare ale maşinilor de la o distanţă de 20 de metri.
Numărul de înmatriculare al autoturismului este verificat în baza de date şi în cazul în care nu a fost plătită rovinieta proprietarul maşinii este amendat.
Controlul rovinietei se face fie automat, prin intermediul punctelor fixe, unde sunt instalate sisteme de camere video, fie în trafic, de către echipe de controlori.
Camerele video înregistrează numărul de inmatriculare al vehiculelor, care apoi sunt verificate în baza CESTRIN, iar în cazul in care numărul nu este