Ministerul Afacerilor Externe al României salută începerea lucrărilor principale de construcţie la Facilitatea antirachetă din cadrul Bazei Militare Deveselu, în aplicarea Acordului între România şi Statele Unite ale Americii privind amplasarea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice al Statelor Unite în România din 13 septembrie 2011, precum şi prezenţa la ceremonia oficială de marcare a acestui moment a Dr. James Miller, adjunctul secretarului apărării pentru politica de apărare, în cadrul Departamentului SUA al Apărării, a ambasadorului Alexander Vershbow, Secretar General Adjunct al NATO, precum şi a unei delegaţii americane de înalţi oficiali civili şi militari de la Departamentele de Stat şi al Apărării din SUA, precum şi din cadrul forţelor armate americane.
Ministerul Afacerilor Externe a fost reprezentat la ceremonie de Bogdan Aurescu, secretar de stat pentru afaceri strategice.
Acest important moment al colaborării bilaterale în domeniul securităţii, parte integrantă a Parteneriatului strategic româno-american, reprezintă un punct de referinţă semnificativ pe parcursul implementării comune româno-americane a Fazei a II-a a Sistemului din Europa al SUA de apărare împotriva rachetelor balistice, realizat într-o Abordare Adaptivă în Etape (European Phased Adaptive Approach – EPAA).
Prevăzută să atingă capacitatea operaţională la orizontul anului 2015, Faza a II-a a EPAA va permite extinderea teritoriului aliat din Europa protejat împotriva ameninţărilor cu rachete balistice cu rază scurtă şi medie de acţiune, ce ar putea proveni din Orientul Mijlociu. Natura exclusiv defensivă a sistemului antirachetă al SUA şi conformitatea utilizării sale cu Carta Organizaţiei Naţiunilor Unite, astfel cum sunt prevăzute în Acordul din 2011, reflectă voinţa României şi a SUA de a contribui la apărarea colectivă legitimă a Alianţei, p