Chimistul clujean Radu Silaghi-Dumitrescu lucrează, de şase ani, la un proiect ambiţios: realizarea sângelui artificial, care ar putea fi folosit în cazul accidentelor grave sau operaţiilor. A testat deja produsul creat în laboratoarele Facultăţii de Chimie a Universităţii Babeş-Bolyai şi a dus lucrurile un pas mai departe: a inventat sângele artificial incolor, o premieră mondială.
Profesorul şi-a prezentat realizările în cadrul unei conferinţe care a avut loc, sâmbătă, la Facultatea de Chimie. A făcut-o pentru elevi şi studenţi, astfel că a abordat un stil colocvial.
De alfel, conferinţa a fost intitulată "Sânge artificial <>. Chimie pe urmele lui Dracula". "Vlad Ţepeş este pionierul în cercetarea sângelui, aici, în Transilvania", glumeşte Radu Silaghi-Dumitrescu. "Noi încercăm să ne ridicăm la <<înălţimea>> aşteptărilor sale", continuă, zâmbind, profesorul, indicând o imagine cu mai mulţi oameni traşi în ţeapă.
Trecând la lucruri mai serioase, Radu Silaghi-Dumitrescu, explică faptul că sângele artificial la care lucrează are la bază o funcţie extrem de importantă a sângelui natural - transportul oxigenului.
"Sângele are foarte multe funcţii, printre ele e şi cea de <>, pentru că distribuie căldura în organism, distribuie şi mâncarea. Dar pe noi ne interesează cea mai urgentă şi anume transportul gazelor, mai precis al oxigenului pe care îl luăm din atmosferă. Găsim foarte multe celule care sunt foarte roşii şi sunt aşa din cauză că ele conţin o substanţă numită hemoglobină. Ea este cea care ne interesează, pentru că ea este cea care îndeplineşte funcţia de transport al oxigenului. Fără această funcţie am muri, de asta avem probleme serioase când pierdem sânge. Pe noi ne interesează să producem ceva ce poate fi folosit, temporar, în locul sângelui, pe termen scurt. Pentru situaţii de urgenţă, precum accidente sau