Peste 1,5 milioane de români suferă de diabet zaharat, iar în întreaga lume se confruntă cu această boală endocrină în jur de 350 de milioane de oameni. Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că până în 2030 numărul deceselor cauzate de diabet se vor dubla, aceasta fiind una dintre cele mai frecvente boli cronice netransmisibile ale secolului XXI, principala cauză a orbirii, a amputaţiilor şi a insuficienţei renale. Pentru a preîntâmpina declanşarea diabetului zaharat, dar şi pentru a ameliora simptomele acestei boli, există o serie de alimente care pot scădea nivelul de zahăr din sânge şi care nu ar trebui să lipsească nici de pe masa unei persoane sănătoase, darămite din farfuria unui bolnav de diabet.
Declanşarea diabetului este legată, într-o oarecare măsură, de factorul genetic, însă şi factorii de mediu joacă un rol foarte important, pe aceeaşi treaptă cu abuzul alimentar, în speţă excesul de produse zaharoase. Puţini cunosc rolul laptelui de vacă în apariţia diabetului, cercetările sugerând că albumina din laptele de vacă ar duce la apariţia unor anticorpi care, prin reactivitate încrucişată, afectează în cele din urmă celulele beta pancreatice şi astfel contribuie la apariţia diabetului zaharat. Sedentarismul şi obezitatea sunt alţi doi factori care au un rol important în declanşarea diabetului, urmaţi de stresul psihic excesiv.
Două tipuri principale de diabet:
1. Diabetul zaharat tip I (diabet zaharat insulino-dependent), cauzat de absenţa totală a secreţiei de insulină datorită distrucţiei celulelor secretoare din pancreas, fiind afectaţi cei cu predispoziţie genetică. Apare până în vârstă de 30 de ani, deoarece celulele secretoare de insulină din pancreas se autodistrug.
2. Diabetul zaharat tip II (diabet zaharat non-insulino-dependent), consecinţă a reducerii sensibilităţii ţesuturilor la insulină sau deficit în producerea de