de Laura BUCIU
29 octombrie 2013 23:12
1 vizualizare
A-A+
Cauciucurile de iarnă nu sunt condiţionate de un anumit moment din an, ci de starea carosabilului n Cei care vor fi depistaţi circulând fără cauciucuri de iarnă când carosabilul este acoperit cu zăpadă, gheaţă sau polei riscă amenzi substanţiale n Cu toate că mulţi vehiculează data de 1 noiembrie drept termenul–limită pentru montarea anvelopelor de iarnă, obligativitatea apare doar în momentul în care condiţiile meteorologice se înrăutăţesc
„Mud and snow” – aceasta este anvelopa la care poliţiştii vor fi foarte atenţi dacă drumul se acoperă cu zăpadă sau gheaţă, sau dacă temperaturile scad sub 7 grade. Cum toamna acestui an seamănă mai degrabă cu o primăvară târzie, şoferii nu s-au înghesuit încă la magazinele de profil pentru a-şi cumpăra cauciucurile de iarnă. Meteorologii spun şi ei că toamna încă nu şi-a spus ultimul cuvânt, aşa că şoferii mai pot amâna acest demers.
Nu foarte mult, însă. Cum iarna are obiceiul de a ne lua pe nepregătite, proprietarii de maşini care vor fi depistaţi fără anvelope de iarnă riscă amenzi de până la 1.400 de lei.
Potrivit Poliţiei, prin anvelope de iarnă legea prevede acele anvelope care, pentru a fi acceptate, trebuie să fie inscripţionate cu unul dintre simbolurile M+S, M.S, MS, M&S, fără a include în această categorie anvelopele marcate “all seasons”.
Toate maşinile trebuie să aibă pneuri de iarnă
Potrivit legii, "un autoturism trebuie să aibă montate cauciucuri de iarnă la toate roţile. Autovehiculele de transport persoane cu maxim 9 locuri, inclusiv cel al conducătorului auto, ca atare şi autoturismele mici, personale, trebuie să fie echipate cu anvelope de iarnă pe toate roţile". Aceeaşi prevedere se aplică şi pentru autovehiculele de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată mai