Încasările slabe la buget vor avea consecinţe serioase. Guvernul va umbla la taxe pentru a face rost de bani, spun specialiştii.
Încasările la buget au fost cu 3,8 miliarde de lei sub estimări. Pentru a face rost de bani Guvernul ar putea umbla la taxe. Mai ales că, anul viitor, ţinta de deficit bugetar e foarte ambiţioasă: sub 2% din PIB. "Vor fi modificări de impozite şi taxe în România. Nu ştiu de unde vom scade deficitul bugetar în 2014", a spus, ieri, Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, în cadrul unui seminar organizat de Ziarul Financiar.
De altfel, o primă declaraţie de intenţie a apărut ieri. Premierul Victor Ponta a spus că Guvernul analizează posibilitatea introducerii unei anumite taxe pe preţul benzinei şi al motorinei, potrivit Mediafax. În timp ce oamenii de afaceri dau vina pe birocraţie şi nivelul mare al taxelor, pentru încasările slabe la buget, oficialii au altă viziune. Aceştia spun că toţi contributorii ar trebui să se conformeze "voluntar" la plata taxelor, iar cumpărătorii să ceară bon la fiecare achiziţie. Nu au însă o explicaţie pentru faptul că, zone întregi (pieţe, florării etc.) sunt în continuare evazioniste, chiar sub ochii inspectorilor fiscali. După 9 luni din an, veniturile bugetare au crescut cu 6 miliarde de lei, iar cheltuielile cu 11 miliarde, faţă de primele nouă luni din 2013.
Ce urmeză la anul
Vehiculata creştere a cotei unice, de la 16% la 22%, iese din discuţie, spun oficialii. "Nu a fost niciun scenariu de acest tip luat în calcul. Doar anumite idei de a se încerca acoperirea unui eventual deficit", a spus, ieri, Dan Manolescu, secretar de stat în ministerul Finanţelor Publice. Până acum, singurele modificări fiscale anunţate pentru 2014 sunt introducerea impozitului forfetar şi extinderea CASS la mai multe forme de venituri. Reprezentanţii mediului privat se aşteaptă însă şi la alte surpriz