Situaţie dramatică pentru cei câţiva copilaşi din localitatea suceveană Dârmoxa! Din cauza numărului redus de elevi, şcoala s-a închis, iar învăţătoarea este nevoită să le predea micuţilor acasă la ea.
Ani de-a rândul, la şcoala primară din sat, clopoţelul a sunat ba pentru patru, ba pentru cinci sau şase elevi. Şcoala s-a închis acum şi, deoarece sunt prea mici să devină navetişti, iar plata unei chirii e peste posibilităţile părinţilor, învăţătoarea din sat, Ionela Păcurar, le-a propus autorităţilor locale să-i şcolarizeze pe copii acasă la ea.
Astfel, în fiecare dimineaţă, elevii îşi pun ghiozdanele în spate şi pornesc spre casa învăţătoarei, însă nu în vizită, ci “la şcoală”. De la începutul anului şcolar, cei mici învaţă în sufrageria cadrului didactic şi nu într-o unitate de învăţământ, precum ceilalţi elevi din ţară.
“Am vrut să le fie bine copiilor, iar acum e doar o familie mai mare. Chiar şi în aceste condiţii, nu ne jucăm de-a şcoala. Nu cred că elevilor le lipseşte ceva care să-i facă să se simtă altfel decât la şcoală, poate doar o tablă, însă sperăm să primim un flipchart”, a explicat învăţătoarea. Caz revoltător: Nu au cu ce să ajungă la cursuri
O situaţie similară se petrece şi într-un alt colţ al ţării, în comuna constănţeană Dumbrăveni. Cei nouă copii din satul Furnica stau acasă de la începutul anului şcolar, pentru că autorităţile din învăţământ nu le pun la dispoziţie un microbuz care să-i transporte la şcoala din comună, situată prea departe pentru a putea ajunge pe jos. Astfel, deşi sunt premianţi, cei nouă elevi riscă să piardă anul şcolar.