"Rabobank Groep", cea mai mare bancă olandeză din sectorul ipotecar, a ajuns la un acord cu autorităţile internaţionale de reglementare, urmând să plătească peste un miliard de dolari ca să scape de acuzaţiile potrivit cărora a încercat să manipuleze dobânzile interbancare de referinţă, precum Libor.
Suma pe care o va plăti banca, în urma înţelegerii cu autorităţile din SUA, Marea Britanie şi Olanda, este a doua ca mărime după amenda de 1,5 miliarde dolari impusă băncii elveţiene UBS în acest caz internaţional de manipulare.
În urma rezultatelor investigaţiei, Piet Moerland, directorul executiv al "Rabobank", a demisionat cu efect imediat. Acesta va fi înlocuit cu Rinus Minderhoud, în calitate de preşedinte interimar.
"Înţeleg pe deplin şi împărtăşesc sentimentul de indignare faţă de rezultatele pe care le va provoca investigaţia privind dobânzile Libor şi Euribor", a declarat Moerland, adăugând: "Vreau să transmit un mesaj puternic din partea băncii şi a consiliului executiv: ne cerem scuze în mod sincer pentru acest comportament nepotrivit, pe care îl condamnăm cu tărie".
Banca olandeză a fost amendată cu 475 de milioane de dolari de către autorităţile de reglementare americane pentru încercarea de manipulare a dobânzilor de referinţă. O sumă adiţională de 325 milioane de dolari va fi plătită către Departamentul de Justiţie din Statele Unite, 170 de milioane de dolari către Autoritatea pentru Conduită Financiară din Marea Britanie şi circa 96 de milioane de dolari către autorităţile olandeze.
Investigaţia a privit practici derulate de bancă în intervalul 2005 - 2011. Banca a informat că a cooperat pe deplin în cadrul anchetei.
ALINA VASIESCU "Rabobank Groep", cea mai mare bancă olandeză din sectorul ipotecar, a ajuns la un acord cu autorităţile internaţionale de reglementare, urmând să plătească peste un miliard de dolari ca să