Potrivit Doing Business, un raport al Băncii Mondiale (BM), mediul de afaceri din România se află pe unul din ultimele locuri din Europa, fiind mai puţin primitor decât în multe alte state europene. România stă cel mai prost dintre statele care fac parte din UE la accesul la electricitate, obţinerea avizelor de construcţie, plata taxelor şi rezolvarea situaţiilor de insolvenţă.
Un raport al Băncii Mondiale, Doing Business 2014, susţine că România se află în privinţa mediului de afaceri pe locul 73 din 189 de ţări. Astfel, mediul de afaceri din România este mai puţin primitor decât cel din Slovenia (33), Cipru (39), Polonia (45), Slovacia (49), Ungaria (locul 54), Bulgaria (58), Turcia (69) şi chiar Belarus (63). Grecia se află pe locul 72, Cehia pe 75, Republica Moldova pe 78, Croaţia pe 89 şi Rusia pe 92. Germania, cea mai mare economie din Europa, se află pe locul 21 la nivel mondial. Danemarca este pe prima poziţie în Uniunea Europeană şi pe locul 5 în lume.
Mediul de afaceri este evaluat de Banca Mondială în funcţie de 10 indicatori generali: procesul de înfiinţare a unei firme, obţinerea avizelor de construcţie, accesul la electricitate, înregistrarea proprietăţilor imobiliare, accesul la credit, gradul de protecţie a investitorilor, taxe, comerţ internaţional, garanţia respectării contractelor şi procedurile de insolvenţă.
Potrivit Doing Business 2014, dintre toate ţările care fac parte din Uniunea Europeană, România stă cel mai prost la accesul la electricitate, obţinerea avizelor de construcţie, plata taxelor şi rezolvarea insolvenţei. Singurele rezultate mai bune se înregistrează la accesul la credit.
Totuşi, situaţia s-a îmbunătăţit la procesul de înfiinţare a unei firme, plata taxelor şi respectarea condiţiilor contractuale. Înfiinţarea unei firme a fost înlesnită prin transferarea răspunderii privind emiterea cazierului fiscal de