Curtea Constituțională a României a stabilit, marți, că noul cod al insolvenței este neconstituțional.
Noul cod al insolvenței va fi anulat din momentul în care decizia CCR va fi publicată în Monitorul Oficial.
Noul cod al insolvenței conține un articol prin care oricărei televiziuni sau post de radio aflat în dificultate i se poate ridica licenţa de emisie în mod automat.
Excepția de neconstituționalitate se referă la art. 81, alin. 3 și art. 348 din OUG 91/2013 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență.
În sesizare, Avocatul Poporului susține că dispozițiile atacate contravin art. 1 alin. (5) și art. 15 alin. (2) din Constituție.
Normele supuse controlului de constituționalitate sunt următoarele: art. 81 alin. (3): "În cazul în care activitatea debitorului se află sub incidența prevederilor Legii audiovizualului 504/2002, cu modificările și completările ulterioare, ca urmare a deschiderii procedurii și până la data confirmării planului de reorganizare se suspendă licența audiovizuală, în sensul Legii nr. 504/2002, cu modificările și completările ulterioare, cu începere de la data primirii comunicării de către Consiliul Național al Audiovizualului, în planul de reorganizare vor fi prevăzute condițiile de exercitare a dreptului de a difuza, într-o zonă determinată, un anume serviciu de programe, condiții ce vor fi supuse aprobării prealabile a Consiliului Național al Audiovizualului"; art. 348: ''(1) Prezenta ordonanță de urgență intră în vigoare la data de 25 octombrie 2013. (2) Prezenta ordonanță de urgență se aplică și procedurilor de prevenire a insolvenței și de insolvență aflate în derulare la data intrării sale în vigoare, cu excepția dispozițiilor art. 183 — 203, care se aplică doar cererilor introduse după data intrării în vigoare a acesteia".
Avocatul Poporului arată că OUG 91/2013 include într