Dacă vrei să faci afaceri, du-te în Singapore, Hong Kong sau Noua Zeelandă! Acestea sunt recomandările făcute de Banca Mondială, prin intermediul raportului Doing Business. România ocupă locul 73 în clasamentul general, după Grecia (72), dar înaintea Cehiei (75), Croaţiei (89) şi Rusiei (92). În 2012, ţara noastră se situa cu o poziţie mai sus. Danemarca este primul stat european recomandat pentru demararea afacerilor.
În raport, România stă cel mai prost în ceea ce priveşte accesul la electricitate, obţinerea avizelor de construcţie, plata taxelor şi rezolvarea situaţiilor de insolvenţă, dar înregistrează rezultate mai bune în privinţa accesului la credit.
Astfel, ţara noastră ocupă poziţia 174 din 189 de ţări în ceea ce priveşte conectarea la electricitate, pentru care sunt necesare 7 proceduri, 223 de zile şi un cost echivalent cu 534% din venitul mediu pe locuitor. În Bulgaria investitorii au de parcurs doar 6 proceduri, timpul necesar fiind de 130 de zile, iar costul este de 320% din venitul mediu pe locuitor.
Citeşte şi: România, ţara în care n-ai vrea să faci afaceri. Locul 73 în clasamentul Băncii Mondiale, în scădere
“Acestea sunt efectele privatizării, în prezent, din cele 8 companii de distribuţie a curentului electric, 5 sunt privatizate şi au capital străin. Vorbim de o piaţă monopolistă, în care aceste societăţi comerciale fac legea, iar ANRE nu susţine interesul public şi nu obligă companiile să aplice regulile economiei de piaţă”, susţine Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR).
La rândul său, Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) recunoaşte faptul că societăţile de distribuţie au monopol: “Într-o anumită regiune nu putem concesiona distribuţia decât unui singur operator. Liniile de energie sau gaz nu se pot