Legea 183/2006 este un act normativ pe care puţini îl cunosc şi îl respectă. Legea prevede utilizarea codificării standardizate a setului de caractere în documentele în formă electronică. Pe scurt, instituţiile publice şi notarii au obligaţia de a folosi diacriticele şi semnele de punctuaţie aşa cum sunt ele stabilite de Academia Română.
Regula se aplică atât documentelor cu circulaţie internă, cât şi documentelor destinate altor instituţii publice sau oricărei persoane fizice sau juridice. Nerespectarea acestor obligaţii constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 3.000 de lei la 5.000 de lei. Mai mult, sancţiunea se aplică tocmai conducătorului instituţiei publice.
Unele instituţii ignoră legea, altele doar au „scăpări”
La o scurtă trecere în revistă a site-urilor web şi a comunicatelor de presă emise de instituţiile publice din Timişoara, se poate constata o adevărată lipsă de respect faţă de limba română. Inspectoratul de Poliţie al Judeţului Timiş este campion la acest capitol. Pe site-ul www.poltim.ro aproape că nu există diacritice, iar în comunicatele de presă nici atât. Comisarul şef Sorin Muntean nu ştia că este pasibil de amendă în baza Legii 183/2006. Contactat telefonic, acesta a promis că situaţia va fi remediată. A doua zi, diacriticele încă nu se regăseau în comunicatele IPJ Timiş.
Alte instituţii încearcă să comunice în conformitate cu legea, însă nu întotdeauna reuşesc. Aproape toate instituţiile din Timişoara şi din Timiş „uită” din când în când să folosească diacritice în documente în format electronic. Intenţiile bune există, după cum declară şefii acestor instituţii, însă lipsa exerciţiului la tastatura românească îşi spune cuvântul. Dincolo de situaţia care se poate remedia cu un minim efort, se remarcă surpriza şefilor de instituţii la auzul veştii că există o lege precum Legea 183/2006.
Şansa