Conducerea producătorului de energie electrică Nuclearelectrica susţine că opririle neplanificate din ultimele zile ale reactoarelor centralei de la Cernavodă nu-i afectează nivelul producţiei de energie bugetată pentru acest an.
„Opririle neplanificate sunt aferente oricărei industrii productive, inclusiv celei nucleare, şi nu implică niciun risc pentru securitatea nucleară, personal, populaţie şi mediu. În ceea ce priveşte producţia de energie electrică anuală planificată, Nuclearelectrica are în vedere atât opririle planificate, cât şi un volum care acoperă eventualele opriri neplanificate, determinat pe baze statistice, atunci când îşi stabileşte bugetul de venituri şi cheltuieli“, se arată într-un raport transmis bursei, semnat de directorul general al companiei, Daniela Lulache.
În ultima săptămână, cele două reactoare ale centralei de la Cernavodă au fost oprite pe rând. Mai întâi, reactorul 2 a fost deconectat pe data de 21 octombrie şi reconectat pe 26 octombrie, apoi reactorul 1 a fost deconectat pe 27 octombrie. În ambele cazuri, de vină au fost defecţiunile unor echipamente.
Aceste opriri neplanificate ale reactoarelor de la Cernavodă apar de mai multe ori în cursul unui an, însă acum sunt monitorizate mult mai atent de investitorii de pe bursă, după ce compania s-a listat printr-o ofertă publică iniţială (IPO) de vânzare de acţiuni derulată în luna septembrie, prin care a atras circa 63 de milioane de euro. Pentru investitori, orice astfel de oprire înseamnă o producţie mai mică şi, implicit, afaceri şi profituri mai mici pentru companie, motiv pentru care unul dintre obiectivele conducerii companiei este ca durata acestor întreruperi să fie cât mai mică în cursul unui an. Nuclearelectrica produce anual circa 10,5 milioane de MWh de energie electrică, prin cele două reactoare de la Cern